Projectomschrijving

Jan, 57 jaar

‘Ik ben bij toeval met Shiatsu in aanraking gekomen. Had er – tot voor enkele maanden geleden – niet eerder van gehoord. Mijn buurman – die goede ervaringen met Louis heeft – wees mij op Shiatsu als een goed alternatief voor de verlichting van mijn lichamelijke ongemak. Ik heb sinds een jaar of 10 in toenemende mate last van artrose in mijn nek, schouders, rug en handen. Wetenschappelijk gezien is er nog weinig bekend van deze – pijnlijke en progressieve – aandoening en er zijn dan ook nog geen behandelplannen voor de bestrijding ervan. Voor de verlichting van de pijn en het afremmen van de verdere ontwikkeling van de artrose ben je daarmee vooral op jezelf aangewezen.

Dit laatste bleek later prima aan te sluiten bij de basisgedachten achter shiatsu. Het lichaam als zelfregulerend organisme dat eigenstandig aanwezige blokkades en knelpunten in het functioneren stimuleert en herstelt. Hoe beter de doorstroming in je lichaam is, des te minder last en des te effectiever het genezingsproces kan verlopen.

Louis z’n massage is erop gericht de in de doorstroming aanwezige knelpunten of blokkades in het lichaam op te ruimen. Dit doet ie – en niet bepaald zachtzinnig – door bepaalde drukpunten op je lijf (daar waar afvalstoffen de doorstroming blokkeren) intensief onder handen te nemen. Louis ruimt dus op en dit doet ie in een prettige ambiance en met gevoel voor humor. Veel meer is het niet, maar ook zeker niet minder. Ik kom er altijd vermoeid maar prettig opgeruimd vandaan.

Inmiddels ben een maand of vier bij Louis in behandeling en overtuigd van de heilzame uitwerking op de aanwezige artrose. Shiatsu kan deze artrose niet genezen. Shiatsu zorgt er wel voor dat mijn lichaam weer zelfregulerend wordt waardoor mijn gewrichten minder pijnlijk en meer beweeglijk zijn.
Een aanrader dus voor wie vergelijkbare beperkingen kent.’