Projectomschrijving

Wilma, 35 jaar

‘Ik ga inmiddels een aantal jaren regelmatig naar Louis. Eigenlijk dacht ik dat ik geen klachten had en leek het me voornamelijk een goede manier om te ontspannen en het lichaam goed los te maken, want bij mijn kantoorbaan zit ik toch vaak in één bepaalde houding. De massages van Louis zijn voor een groot deel niet zachtaardig. In tegendeel, vooral het masseren van mijn schouders is niet altijd even prettig. Een teken dat het, in tegenstelling tot wat ik dacht, toch goed vast zit daar. Ik voel me na de massage altijd erg prettig; alsof alles flexibeler is en mijn lichaam weer in ‘normale’ toestand is.

Toen ik zwanger was, dacht ik dat ik beter kon stoppen met de massages, aangezien je een groot deel van de massage op je buik ligt. Maar Louis vertelde me dat dit niet nodig was en in plaats van de standaard rug/buikligging, lag ik nu in zijligging en dat ging prima! Sterker nog, Louis gaf aan dat juist nu Shiatsu erg prettig kan zijn, omdat Shiatsu kan helpen de veranderende hormoonhuishouding te reguleren. Wel is het handig dat Louis op de hoogte is, zodat hij een aantal speciale plekken (die gerelateerd zijn aan het opwekken van weeën) kan vermijden. Juist omdat je tijdens de zwangerschap andere houdingen aanneemt, niet meer kunt slapen zoals je gewend bent en niet meer zo fanatiek kan sporten, is het fijn dat het lichaam eens goed onder handen genomen wordt. Ik merkte juist toen dat het fijn is om af en toe goed te ontspannen en de baby vond het blijkbaar ook fijn, want hij werd erg beweeglijk! Bij mijn tweede zwangerschap had ik behoorlijk last van mijn stuitje. Het was onduidelijk waar dat nu precies vandaan kwam, maar als ik bij Louis was geweest had ik er gelukkig minder last van.

Louis gaf ook aan dat hij rond de uitgerekende datum juist bepaalde plekken extra kon masseren om mogelijk te bevalling op gang te brengen. Bij mijn tweede zwangerschap braken mijn vliezen, maar bleven de weeën uit. Hierdoor zou de bevalling de volgende dag ingeleid worden, waar ik erg tegen op zag. Ik heb Louis diezelfde middag nog gebeld voor een spoedbehandeling die avond. Flexibel als hij is (hij was net uit het vliegtuig gestapt), kon ik terecht. Gelukkig begonnen de weeën die middag spontaan, zodat het niet meer nodig was, maar het is prettig dat die optie er wel was. Ook na de bevalling heb ik profijt gehad van de massages. Door het geven van borstvoeding zat ik ook langere tijd in dezelfde houding met een paar extra kilo’s, wat ook niet altijd bevorderlijk voor armen en schouders was.

Tot slot is de sfeer bij Louis erg goed. Ik voel me op mijn gemak en kan gezellig met hem kletsen, maar ook heerlijk in stilte ontspannen.’